تكه هايي از متن پايان نامه به عنوان نمونه :
(ممكن است هنگام انتقال از فايل اصلي به داخل سايت بعضي متون به هم بريزد يا بعضي نمادها و اشكال درج نشود ولي در فايل دانلودي همه چيز مرتب و كامل است)
چكيده
هدف ازپژوهش حاضر نحوه ي گذراندن اوقات فراغت معلمان شهريزد با تاكيد بر فعاليت هاي ورزشي و ارتباط آن با فرسودگي شغلي در سال تحصيلي 93-92 مي باشد. اين پژوهش از نوع توصيفي بياني بوده و شيوه ي جمع آوري داده ها و اطلاعات، مطالعات اسنادي و كتابخانه اي و مطالعات ميداني و همچنين ابزار جمع آوري داده ها، پرسشنامه اي، شامل دو بخش كه بخش اول شامل پرسشنامه ي چندگزينه اي محقق ساخته داراي 17 گويه است .جهت به دست آوردن نظر معلمان شهريزد كه روايي پرسشنامه توسط 12 نفر از اساتيد تربيت بدني سنجيده و پايايي آن 81% به دست آمده است،و بخش دوم آن، پرسشنامه فرسودگي شغلي ماسلاچ كه داراي 22 گويه كه ضريب آلفاي كرونباخ مورد محاسبه قرار گرفت و پايايي آن به ميزان 81% محاسبه شد.جامعه آماري تحقيق حاضر كليه معلمان شهر يزداست كه تعداد آنها 3934 نفر مي باشد، از طريق جدول مورگان و بر حسب نسبت تعداد معلمان هر منطقه و به صورت خوشه اي تعداد 600 نفر(300 زن و مرد300) به عنوان نمونه تحقيق انتخاب شدند. براي تجزيه و تحليل داده ها از روش آمار توصيفي(جداول فراواني و نمودار ميلهاي) و آمار استنباطي خي2 و فريدمن استفاده شده است. يافته هاي تحقيق نشان داد كه زمان فراغت معلمان بين 2 تا 3ساعت در روز بوده است. به ترتيب اولويت تماشاي تلويزيون،مطالعه ورسيدگي به فرزندان جزوه فعاليت هاي فراغتي معلمان قرار داشت. معلمان علت عدم پرداختن به ورزش را كمبود وقت ،بي انگيزگي و بي حوصلگي بيان كردند. اكثر معلمان در اوقات فراغت خود به فعاليت هاي ورزشي مي پردازند.انگيزه اصلي معلمان از پرداختن به ورزش،سلامتي جسماني، تناسب اندام وسلامت روان بود.محل انجام ورزش باشگاه و منزل است . نتايج در مورد فرسودگي شغلي نشان داد معلمان شهر يزد تنهادر زير مقياس كفايت شخصي در پرسشنامه فرسودگي شغلي ماسلاچ ارتباط معني داري وجود دارد.ولي زير مقياس هاي خستگي هيجاني و مسخ شخصيت در پرسشنامه فرسودگي ارتباط معني داري وجود ندارد. همچنين تفاوتي بين فرسودگي شغلي زن و مرد وجود نداشت .
واژگان كليدي: اوقات فراغت، تربيت بدني، معلمان، فرسودگي شغلي، شهر يزد.
فصل اول
كليات تحقيق
1-1- مقدمه
دسترسي فزاينده انسان به فن آوري جديد و يافتن راهكارهاي ساده تر باعث شده است ،از حدود 140سال پيش تاكنون،اوقات بي كاري تا حدود دو برابر افزايش يابد.از سوي ديگر،آلودگي هاي محيط،پيچيدگي هاي ارتباطات اجتماعي،افزايش عامل هاي فشارهاي شغلي و تنگناهاي اقتصادي زندگي مدرن،سلامتي جسمي و روحي انسان را آسيب پذير ساخته است.(كريميان ،1387)
زندگي ماشيني به عنوان يكي از مشكلات اصلي بشريت قلمداد مي شود، چرا كه نتيجه آن كاهش تحرك و فعاليت افراد است. از جمله مفاهيم نويني كه معناي واقعي خود را با پيدايش انواع تكنولوژي و صنعتي شدن جوامع در زندگي مردم پيدا نموده است، اوقات فراغت و نحوه ي گذراندن آن است. ورزش هاي تفريحي با ورزش هاي مربوط به اوقات فراغت از مناسب ترين و شايد ضروري ترين گونه هاي گذران اوقات فراغت در عصر حاضر است.(كريميان،1387)
فراغت مي تواند نقش نيرومند و در عين حال دوگانه در تحول سطح فرهنگي جامعه داشته باشد، به اين معنا كه مي تواند در ارتباط با نيازهاي فكري و عملي انسان، سازگاري يا ناسازگاري اجتماعي و پيشرفت يا واپسماندگي فرهنگي باشد . فعاليت هاي فراغتي مي تواند با رفع خستگي، صدمات جسمي و رواني ناشي از هيجانات مداوم كار و انجام وظايف اجتماعي را جبران نمايد و با تفريح از كسالت ناشي از يكنواختي كار روزمره رهايي يابد و فرصتي براي پرورش استعدادهاي ذهني و رواني، جسمي و عاطفي خود فراهم سازد لذا فعاليت فراغتي مي تواند باعث ارتقاء فرهنگ جامعه يا سقوط آن گردد. همان گونه كه كار جوانان را از گناه و افسردگي مي رهاند، فراغت نيز بر نشاط، شادي و طراوت آنان مي افزايد و اراده آنان را براي تداوم زندگي تقويت مي بخشد.پس به جاي پر كردن اوقات فراغت بايد به پر بار كردن آن انديشيد.)آبكار،1388)
بهره گيري شايسته از اوقات فراغت منوط به برنامه ريزي دقيق و متناسب با نيازها است . در غير اينصورت خواه ناخواه بخش هايي از عمر پر ارزش انسان در وادي پوچي از بين خواهد رفت . امروزه در نتيجه بخش هايي از عمر پر ارزش انسان، همچنين در نتيجه افزايش ميزان اوقات فراغت در زندگي افراد به ويژه جوانان، نوعي اخلاق تفريح بروز نموده وبحران هويت را تشديد كرده است. لذا مديران بايد آگاه باشند كه بايد اوقات فراغت را درجامعه هدفمندكنند. ورزش هاي تفريحي با ورزش هاي مربوط به اوقات فراغت از مناسبترين و شايد ضروري ترين گونه هاي گذراندن اوقات فراغت در عصر حاضر است.(كريميان و همكاران،1387).در حقيقت ،گذراندن اوقات فراغت با انجام فعاليت هاي ورزشي از متداولترين روشهاي موجود در جهان است.تحقيقات متعددي ،ارتباط همبستگي بين سطح آمادگي هاي عمومي بدني با سلامت رواني ،سلامتي جسماني،تنيدگي،تحليل رفتگي شغلي و عامل هاي تشديد كننده آنها را به دست آورده اند.(اميرتاش،1387)
در دهه هاي اخير پيشرفت قابل ملاحظه فناوري و صنعت، موجي از استرس را به ارمغان آورده كه سبب كاهش سلامت جامعه شده است .استرس بر فعاليت هاي انسان در زمينه هاي گوناگون همچون روانشناختي، جسماني و خانوادگي تاثير سوء مي گذارد.كاهش توليد نارضايتيهاي حرفه اي، افزايش تصادف ها و خطاها و كاهش سلامت عمومي افراد از جمله نشانه هاي استرس اند.هر چند بسياري از مشاغل همراه با فشار رواني هستند اما افراد شاغل در اين حرفه ها مي دانند كه چگونه با فشار هاي تنش زا مقابله كنند با وجود محرك هاي تنش زا كه روزانه با آن مواجه اند روش هاي اجتناب از آثار زيان بار اين محرك ها را مي دانند.اما بعضي از اين افراد تا اين حد توانايي و امكان لازم را براي مقابله و فرار از محرك هاي تنش زا را ندارند و همواره در معرض محرك هاي تنش زا هستند.ساعتچي(1376).همچنين توجه به استرس شغلي و مطالعه روي اين مقوله گسترش روزافزون يافته است زيرا شيوع استرس شغلي بروز بيماري هاي روان تني، مانند فشارخون و مشكلات گوارشي شده است .
سازمان بهداشت جهاني(1987) اعلام كرد كه 90 درصد از كارمندان از شغل خود ناراضي اند و معتقدند كه شغل شان در جهت اهداف زندگي آنان نيست و 75 درصدكساني كه به مشاوره هاي روان پزشكي نيازمندند به دليل عدم رضايت شغلي و عدم توانايي در انجام دادن كارشان است.هر شغل با استرس همراه است،اما برخي مشاغل به سبب حساس بودن نوع وظايف و مسئوليت هاي آن بسيار پراسترس هستند.كه حرفه معلمي و تدريس نيز ازجمله مشاغل پراسترس ويژه ذكر شده است.فرسودگي شغلي يكي از نتايج استرس هاي گوناگوني است ،كه به صورت علائم جسماني (سردرد، زخم معده)،علائم رواني(افسردگي، خشم) و علائم رفتاري(افت كاري و غيبت)ظاهر مي شود.(روشن،1390)
مفهوم فرسودگي شغلي براي اولين بار از سوي فرودنبرگر در سال 1974 معرفي شد. وي فرسودگي شغلي را حالتي از خستگي و ناكامي مي داندكه ناشي از ارتباطات و روابط شغلي است كه به وصول نتيجه دلخواه منجر نمي شود.(محمدي و همكاران،1391)
فرسودگي شغلي يكي از نشانگان روان شناختي است و بيشتر باشغل هايي كه ساعات زيادي با انسانها در ارتباط هستند ديده مي شود. فرسودگي شغلي سندرمي روان شناختي مشتمل بر سه محور خستگي هيجاني، مسخ شخصيت،احساس عدم كفايت شخصي و داراي عوارضي مانند : خستگي مزمن، اختلالات خواب، علا ئم جسمي مختلف، تمايلات منفي و بدبينانه نسبت به همكاران و مراجعين،احساس گناه، كاهش عملكرد شغلي مي باشد.(خمرنيا وهمكاران،1389)
همه ما ساعت هاي خسته كننده و طولاني كار را به اميد روزهاي تعطيل و اوقات فراغت سپري ميكنيم. اوقات فراغت، به معناي فراغت از كار و زمان راحتي از دل مشغولي هاست. روز تعطيل آخر هفته، روزهايي به ياد ماندني است كه دست كم شاغلان سراسر جهان انتظار رسيدن آن را دارند. فراغت تجربه اي است كه فرد هنگام رهايي از الزامات كار روزانه براساس نيازها و علاقه هاي شخصي، داوطلبانه و متناسب با نياز و ذوق خود آن را انتخاب مي كند تا جسم، فكر و شخصيت او فرصت رشد و پرورش پيدا كند. فراغت اين امكان را به فرد مي دهد تا با بازسازي انرژي وتوان از دست رفته، با قدرت و توان حركتي مضاعف شروع به فعاليت كند. به همين علت است كه چگونه گذراندن اوقات فراغت، يك نياز ضروري تلقي مي شود و نهادهاي مختلف جامعه براي اين كه آن را به فرآيندي هدفمند، اصولي و برنامه ريزي شده تبديل كنند، در تلاشند. برنامه ريزي هاي عملي سازنده براي گذران اوقات فراغت مي تواند همه افراد جامعه، بخصوص معلمان رادرجهت انرژي بيشتر،روحيه ي شاداب ترونيروي خلاقانه پيش برد.درعين حال، بي توجهي به اين امرنيز ممكن است سبب ، كاهش انرژي انگيزه ودرنتيجه به فرسودگي شغلي بينجامد.
اوقات فراغت بايد نيازهاي دروني انسان رابرآورده كند واورا از قيد وبندها رهاسازد. انسان در اوقات فراغت، ازتعيين نوع فعاليتش توسط ديگران آزاد است كه اين موجب تمايزآن از كارمي شود.به نحوي كه انسان به معناي واقعي كلمه، آن گونه كه مايل است رفتارمي كند.
باعنايت به مطالبي كه گفته شد اوقات فراغت يكي ازمسائل حياتي درپويايي فرآيند آموزش وپرورش است وپرداختن به اين موضوع مي تواند گره گشاي تنگناها وكليدي براي حل مسائل آن ودرنهايت راهبردي براي برنامه ريزي در جهت پركردن اوقات فراغت آنهابه نحو مطلوب وشايسته مي باشد.
1-2- بيان مساله
با پيچيده تر شدن روز افزون جوامع امروزي ،رسالت سازمان ها براي برآوردن انتظارات جوامع،حساس تر و مهمتر مي شود.به طوري كه مي توان اذعان كرد كه دنياي ما دنياي سازمان هاست و آنچه امروز بين اهل فن و به اتفاق نظر به يقين تبديل شده ،نقش اساسي نيروي انساني به عنوان عامل گرداننده اصلي سازمان هاست.به عبارت ديگر،انسان ها به كالبد سازمان جان مي دهند.بي ترديد نيروي انساني كارآمد و خودانگيخته براي رشد خود و توسعه و دستيابي به هدف برنامه ريزي شده سازمان ،بيشترين كارايي را داشته باشد.با توجه به حساسيت سازمان آموزش و پرورش ،براي دستيابي و اجراي موفقيت آميز هر فعاليت آموزشي ،افزون بر منابع مالي ،وسايل و فناوري،وجود نيروي انساني سالم و متعهد،نقش اساسي را ايفا ميكند. به عبارت ديگر تعهد كاري و واكنش عاطفي فرد نسبت به كار وهمچنين بالا بودن سلامت رواني،ميزان توليد و قابليت كار رابالا مي برد.(زارع،1391)
پژوهش هايي كه در دهه هاي 1980تا1990صورت گرفته است ، تاييد نموده اند كه مشكلات رواني و اجتماعي همگي در ايفاي نقش اجتماعي به عنوان يك عامل بازدارنده تلقي مي شود.در غالب اين پژوهش ها ضمن التفات به آثار مخرب مشكلات مذكور، بر ضرورت كشف و شناخت علل و عوامل موثر از جمله فرسودگي شغلي كه در سطح معناداري مي توانند شاخصي براي ارزيابي ميزان سلامت عمومي باشند،به وضوح ديده مي شوند.(تويتز،1995)
سازمان بهداشت جهاني(1998)،درتعريف فرسودگي شغلي اظهار داشته است كه فرسودگي شغلي عبارت است از يك فرآيند روانشناختي كه شرايط استرس شغلي شديد حادث مي شودو خود را به صورت فرسودگي عاطفي،مسخ شخصيت،كاهش انگيزه و پسرفت(تضعيف عملكرد)نشان مي دهد.همچنين،همين سازمان،سلامت عمومي را برخورداري از آسايش كامل جسمي ،رواني و اجتماعي و نه فقط نداشتن بيماري ونقص عضو تعريف كرده است.(لست،1367 )
به جرات مي توان گفت از زماني كه انسان پا به عرصه حيات نموده است تمام فعاليت هايش در جهت تامين رفاه بيشتر در زندگي بوده است.بدون ترديد انجام فعاليت هاي ورزشي و تفريحي در زمان فراغت اگر به روش صحيح و با رعايت مصالح جامعه توام باشند، داراي كاركردهاي فردي و اجتماعي مفيدي هستند.دراين ميان فعاليت هاي ورزشي به سبب اثرات مثبت و مطلوبي كه در ارضاي نيازمندي هاي رواني و جسمي افراد دارد حائز اهميت بسياري بوده و به نحوه مطلوبي مي تواند مفيد وسازنده واقع شود.افراد شاغل با توجه به فشار عصبي شديد ناشي از ماهيت ،نوع يا وضعيت نامناسب كاربه پيدايش حالتي منجر مي شوند كه فرسودگي شغلي ناميده مي شود.در اين حالت كار ماهيت خود را از دست مي دهد.به اين ترتيب بيماري هاي روان پزشكي ناشي از استرس هاي شغلي و محيط شغلي و همچنين تحليل رفتگي افراد مي تواند باعث كاهش كارايي افراد در سازمان گردد. متاسفانه شواهد نشان مي دهد كه با همه نقش و اهميتي كه معلمان در توسعه فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي جامعه از طريق تربيت و هدايت صحيح نوجوانان و جوانان جامعه دارند،بنا به عللي از جمله مشكلات اقتصادي،اجتماعي نه تنها اوقات فراغت بلكه بخش عمده اي از وقت روزانه خويش را صرف تامين نيازهاي مادي و اقتصادي مي نمايند به طوري كه كه عملا فرصت لازم براي رشد علمي و معنوي و مهارتي و تامين سلامت جسمي و رواني.آنها وجود ندارد.با اين حال از اوقات فراغت معلمان مي توان به عنوان يك پتانسيل در رسيدن به اهداف آموزشي وتربيتي و همچنين كاهش فرسودگي شغلي آنان استفاده نمود و با مساعدت آموزش و پرورش زمينه لازم را دراين راستا با ارائه راهكارهاي مناسب فراهم نمود. با توجه به اهميت موضوع،ضرورت داشت كه نحوه ي گذراندن اوقات فراغت معلمان با تاكيد برفعاليت هاي ورزشي و ارتباط ان با فرسودگي شغلي مورد تحقيق و بررسي قرار بگيرد.
1-3- ضرورت و اهميت تحقيق
امام رضا (ع) مي فرمايند:
كوشش كنيد اوقات روز شما چهار ساعت باشد.ساعتي براي عبادت و خلوت خدا،.ساعتي براي تامين معاش، ساعتي براي آميزش و مصاحبت برادران مورد اعتماد و كساني كه شما را به عبوديتتان واقف مي كنند و در باطن نسبت به شما خلوص و صفا دارندو ساعتي را به تفريحات و لذائذ خود اختصاص بدهيدتا از مسرت و نشاط ساعات تفريح نيروي انجام وظايف ساعات ديگر را تامين كنيد.(نجفي،1376)
تحولات ودگرگوني هاي سريع صنعتي با پيامدهاي اجتماعي واقتصادي فراواني همراه بودوتأثيرات مهمي بر چگونگي اوقات فراغت مردم برجاي گذاشت به عنوان مثال، مكانيزه شدن صنايع وايجاد امكانات رفاهي ونظاير آن موجب تغيير سبك زندگي مردم از قبيل كوچك تر شدن ابعاد خانواده وتغييرروابط همبستگي افراد بايكديگرشد، درحالي كه در گذشته، روابط همبستگي وخانوادگي افراد بايكديگر نقش بارزي درگذراندن اوقات فراغت مردم داشت.علاوه بر اين، مكانيزه شدن وسايل رفت وآمد،ظهور سينما واختراع تلويزيون نيز اوقات فراغت انسان ها را متاثر ساخت.گرچه پيشرفت تكنيك تنها عامل نبوده واحتياجات اجتماعي، روابط ميان قدرت هاي اجتماعي زمان ومحيط اجتماعي واقتصادي هم برميزان زمان آزاد وانتخاب نوع امكانات فراغتي به شدت اثر گذاشته است.تحول ديگر اهميت خاصي است كه درحيات فردي واجتماعي احراز كرده است،چنان كه زمان كار از زمان فراغت به كلي جدا شده واوقات فراغت ارزشي ذاتي پيداكرده است.بدين ترتيب از مشخصات اساسي فراغت در جهان كنوني آن است كه ديگر تنها به طبقات ممتاز اختصاص ندارد وبه طبقات ديگر هم تعميم يافته است.(آقازاده،1385)
در سازمان هاي آموزشي نيز مانند ساير سازمان ها هرفرددر نخستين تماس حرفه اي خود با محيط كار اميدوار است كه با جوي مناسب مواجه شود، تا بتواند نيازهاي اقتصادي، اجتماعي و رواني خود را به نحوي مطلوب برآورده سازد.
يكي از اقشار جامعه كه بايد به سلامت رواني آن انديشيد،معلمعين و دبيران هستند. معلمعين و دبيران در رشد و توسعه هر كشور و تعليم و تربيت و پرورش آينده سازان آن نقش بسيار حساس و بنيادين دارد. به وجود آوردن شرايط آرماني فرهنگي كه زمينه تفكر و پژوهش در آن فراهم شود و فرآيند ياددهي و يادگيري به طور مطلوب صورت پذيرد ، مستلزم آن است ، كه معلمين و دبيران از روحيه شاداب و قوي برخوردار باشند و حداقل مشكلات و سختي ها را در زندگي شغلي و اجتماعي داشته باشند .
معلمين و دبيران با استرس هاي گوناگون مواجه اند. از نتايج اين استرس ها بروز فرسودگي شغلي در ميان آنان است كه تاثير نامطلوب در سازمان خانواده و زندگي اجتماعي و فردي بر جاي مي گذارد.از مهمترين آن ها مي توان غيبت كاركنان از كار ،تاخير متوالي، شكايت هاي مختلف روان تني، كشمكش و تضاد در محيط كار، تغيير شغل و در نهايت ترك خدمت را مي توان نام برد.هنگامي كه فرسودگي شغلي رخ مي دهد ، فقدان روزافزون واقع بيني،كاهش انرژي در ادامه فعاليت هاي سودمند، از دست دادن فلسفه نهايي زندگي و فقدان احساس همدردي و اختلالات روحي و جسمي ظهور پيدا مي كند.براي فائق آمدن بر اين مشكلات بايد با استرس هاي رواني وفرسودگي مقابله كرد. راهبردهاي متفاوتي براي پيشگيري و درمان فرسودگي شغلي در منابع گوناگون پيشنهاد شده است. اهميت اين پژوهش دراين است كه ابعاد گوناگون فرسودگي را در جامعه فرهنگيان روشن مي كند وروشهاي مقابله اي موثر در برابر استرسهاي شغلي و رواني و فرسودگي شغلي را نشان ميدهد.
معلمان به واسطه ماهيت شغلي خود ،با مشكلات عديده اي مواجه هستند،مشكلاتي مانند پرحجمي كار، افت تحصيلي دانش اموزان، حقوق و مزاياي ناكافي، عدم علاقه دانش اموزان به تحصيل ،ناديده گرفتن نيازهاي آنها از طرف سازمان هاي آموزشي و كلاس هاي پرجمعيت، اين مشكلات همگي بر سلامت آنها تاثير گذار بوده و با استمرار اين مشكلات آسيب گريزي آنها را بالا برده ونهايتا ممكن است منجر به فرسودگي شغلي در ميان آنان شود.(هاكانن جي،2004: گريسن،2008)
ازسوي ديگر ،شواهد تحقيقاتي نشان مي دهد كه فرسودگي شغلي با غيبت هاي مكرر بازنشستگي زودرس، عملكرد نامناسب و كاهش كيفيت تدريس، عزت نفس پايين و از لحاظ روان شناختي از قبيل افسردگي، اضطراب و مشكلات جسماني از همبستگي مثبت و بالايي برخورداراست.(رستمي و همكاران،1387).همچنين،نابه ساماني و سرگرداني انسان در اوقات فراغت،به ويژه در محيطهايي كه آكنده از عاملهاي تنش آور است زندگي شخصي و شغلي انسان هارابا بحران هاي متفاوتي روبرو مي سازد،همچنين روشن ساخته اندكه پرداختن به تفريحات سالم در اوقات بي كاري ،به ويژه فعاليت هاي ورزشي،آثارمثبت و فراواني در بهبود اين وضعيت دارد.نتايج اين تحقيقات باعث شدند،سازمان ها و ارگان هاي گوناگون،برنامه ريزي هاي وسيعي براي گذراندن اوقات فراغت كاركنان خود انجام دهند.اين توجه جهاني،موجب پيدايش صنعت عظيمي شدكه هدف مستقيم آن ،فراهم آوردن امكانات براي گذراندن اوقات فراغت است. (اميرتاش،1383)
متن كامل در سايت
متن كامل پايان نامه ها با فرمت word و پسوند doc قابل ويرايش مقطع كارشناسي ارشد با امكان دانلود رايگان پروپوزالها (فصل اول پايان نامه ها) و امكان خريد پايان نامه
40y.ir
دوشنبه ۱۴ آبان ۹۷ ۱۹:۴۶ ۱۳۲ بازديد
تاكنون نظري ثبت نشده است