چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۰۴

دانلود مقالات پايان نامه

پايان نامه - بررسي ضريب رفتار قاب­هاي خمشي فولادي مجهز به ميراگرهاي اصطكاكي دوراني -متن كامل

۱۱۵ بازديد

باتوجه به گرايش بيشتر طراحان به سمت تحليل و طراحي سازه ها به روش استاتيكي معادل به­دليل سهولت و كم­هزينه بودن آن، بيشتر آيين­نامه­هاي كنوني نيز اين روش را مبناي طراحي قرار داده­اند. هر چند كه در آيين­نامه­هاي كنوني بخصوص استاندارد 2800 ايران نگاهي اجمالي به روش طراحي غيرخطي شده و مي­خواهند كاربران را به سوي طراحيغيرخطي راهنمايي كنند. به­هرحال مبناي طراحي لرزه­اي كنوني براي سازه­هاي متعارف قبل از تحليل­هاي غيرخطي، تحليل الاستيك مي باشد.

دانلود متن كامل پايان نامه رشته عمران با فرمت ورد :بررسي ضريب رفتار قاب­هاي خمشي فولادي مجهز به ميراگرهاي اصطكاكي دوراني

در طراحي الاستيك  نيروي طراحي خطي ساختمان را از يك طيف خطي كه وابسته به پريود طبيعي ساختمان و شرايط خاك محل احداث ساختمان است، بدست مي­آورند و براي ملحوظ كردن اثر غيرخطي و اتلاف انرژي در اثر رفتار هيسترتيك، ميرايي و اثر مقاومت­افزون سازه، اين نيروي خطي را بوسيله ضريب اصلاح رفتار سازه(ضريب رفتار) به نيروي طراحي تبديل مي كنند.

1-1. ضرورت تحقيق

در آيين­نامه­هاي كنوني كه بر مبناي تحليل خطي استوارند(مانند استاندارد 2800 ايران) ضريب رفتار براي انواع ساختمان­هاي متعارف ارائه شده است اما به ضريب رفتار ساير سيستم­هاي سازه­اي بالاخص سازه­هاي موضوع اين تحقيق (سازه­هاي مجهز به ميراگرهاي اصطكاكي دوراني) اشاره­اي نشده است. شايد دليل اين امر اين است كه اصول طراحي چنين سازه­هايي با­توجه­به كاربردشان متفاوت مي­باشد. مثلاً ميراگرهاي اصطكاكي، با افزايش ميرايي و اتلاف انرژي ورودي به سازه، منجر به كاهش نياز سازه مي­شوند. همچنين با افزايش سختي جانبي آن موجب افزايش ظرفيت سازه مي­گردند. به همين دليل روش طراحيسازه­هاي مجهز به اين ميراگرها معمولا به روش طيف ظرفيت و روش­هاي غيرخطي انجام مي­شود. البته به كمك طراحي الاستيك، با تعيين سختي موثر ميراگر با يك آزمون سعي و خطا نيز مي­توان اين چنين سازه­هايي را طراحي نمود.بنابراين به نظر مي رسد با داشتن معيار اوليه­اي همچون ضريب رفتار، به طراح اين امكان را فراهم مي­كند تا بتواند ارزيابي سريع و اوليه­اي از سازه­هاي جديدالاحداث مجهز به ميراگر، براي تعيين مقاطع اوليه آن داشته باشد. همچنين در بحث مقاوم­سازي ساختمان­هاي موجود نيز به منظور كنترل تاثير ميراگر بر ظرفيت مقاطع داشتن چنين معياري كاربردي به نظر مي رسد.

 

 

1-2. اهداف

همانطور كه در بالا اشاره شد، در آيين­نامه­ها و تحقيقات كنوني ضريب رفتاري براي سازه­هاي مورد بحث ارائه نشده است.هرچند كه ضرايب رفتار پيشنهاد شده براي سازه­هاي متداول نيز از دقت كافي برخوردار نمي باشد. مسئله مهم در اين بحث پس از محاسبه و تخمين مقادير شكل­پذيري و مقاومت­افزون (به­عنوان پارامترهاي مهم ضريب رفتار) و همچنين ضريب رفتار سازه­هاي مجهز به ميراگر اصطكاكي دوراني، مقايسه آن با مقادير ضرايب بدست آمده براي قاب­هاي اوليه مي­باشد. به­طور كلي نمي­توان براي يك نوع سازه و براي تمام محدوده­هاي پريودي آن يك ضريب مقاومت­افزون و شكل­پذيري يكسان درنظر گرفت. اين مقادير به نوع سازه و خصوصيات قاب آن بستگي دارد.

در سازه­هاي مجهز به وسايل اتلاف انرژي به­دليل اينكه از ميراگرها با ظرفيت­هاي مختلفي باتوجه به نياز آنها در ساختمان استفاده مي­گردد، تاثير آنها بر ميرايي و جذب و اتلاف انرژي و رفتار هيسترتيك سازه نيز متغير بوده و در نتيجه مقادير ضرايب شكل­پذيري و مقاومت­افزون متغيري نيز بدست مي­دهند.

در اين تحقيق سعي شده ضريب رفتار قاب­هاي خمشي فولادي با شكل پذيري متوسط مجهز به اين ميراگرهاي اصطكاكي دوراني با ظرفيت متعارف(توصيه شده آيين­نامه­ها) محاسبه شده و با ضريب رفتار سازه­هاي اوليه مقايسه و تاثير اين ميراگرها بر پارامترهاي حاكم بر ضريب رفتار سنجيده شود.

 

1-3. فرضيات

بررسي ضرايب شكل­پذيري، مقاومت­افزون و به­طوركل ضريب رفتار سازه در اين تحقيق بر روي قاب­هاي خمشي فولادي با شكل پذيري متوسط با و بدون ميراگرهاي اصطكاكي دوراني و در فضاي دوبعدي بدون اثر پيچش، صورت­گرفته است. محل احداث ساختمان در منطقه با سطح خطر لرزه­اي بالا و بر روي خاك نوع 4 در نظر گرفته شد. براي اعضاي سازه از مقاطع استاندار BOX (براي ستون ها) و IPE (براي تيرها) استفاده گرديد. براي مهاربندها از مقاطع توپر دايره­اي استفاده شده است.

مدل­سازي در نرم­افزار Sap2000(V-15) به صورت ماكرو مي­باشد. به اين صورت كه تيرها و ستون­ها و پليت­هاي ميراگر به كمك المان­هاي خطي مدل­سازي شدند. براي مدل­سازي سختي پيچشي ميراگر از لينك غيرخطي موجود در اين نرم­افزار استفاده شد. در نهايت جهت تحليل استاتيكي و ديناميكي غيرخطي، جهت معرفي مفاصل پلاستيك اعضا از مفاصل پلاستيك خودكار نرم­افزار Sap2000 استفاده شده است.

1-4. روش تحقيق

درخصوص تاريخچه ميراگرهاي اصطكاكي و نحوه عملكرد آن­ها در فصل دوم بحث شده است. سپس به معرفي ميراگرهاي اصطكاكي دوراني از جمله متعلقات و مكانيسم رفتاري آنها پرداخته شده و در نهايت به تحقيقات مهمي كه در اين زمينه صورت گرفته، اشاره شده است.

در فصل سوم مباني تعيين ضريب رفتار و اهميت استفاده از آن در سازه مورد بررسي قرار گرفته است. پارامترهاي موثر بر اين ضريب همچون ضرايب كاهش نيرو براثر شكل­پذيري و مقاومت­افزون معرفي شده و در پايان فصل به تحقيقات مشابه­اي كه درخصوص تعيين ضريب رفتار قاب­هاي مجهز به ميراگرهاي الحاقي صورت­گرفته، اشاره شده است.

فصل چهارم به معرفي قاب­هاي مورد مطالعه و فرضيات طراحي سازه­ها در اين تحقيق مي­پردازد. همچنين چگونگي مدل­سازي ميراگرهاي اصطكاكي دوراني از جمله تعيين ظرفيت و رفتار ممان-زاويه آن­ها به تفضيل بيان شده است. مباني تحليل­هاي استاتيكي و ديناميكي غيرخطي و وضعيت نهايي عملكرد سازه­ها از ديگر موارد مورد بحث است.

فصل پنجم شامل چگونگي محاسبه ضريب رفتار و پارامترهاي آن(ضريب كاهش نيرو براثر شكل­پذيري و ضريب مقاومت­افزون) به روش­هاي استاتيكي و ديناميكي غيرخطي در اين تحقيق مي­باشد.

در فصل ششم ضرايب رفتار محاسبه شده براي قاب­هاي مورد نظر(قاب­هاي اوليه و مجهز به ميراگر) و مقادير ضرايب كاهش نيرو براثر شكل­پذيري و مقاومت­افزون هر يك از آنها ارائه و با يكديگر مقايسه شده­اند. پس از بررسي نتايج، جهت مقايسه ضرايب رفتار قاب­هاي اوليه محاسبه شده در اين تحقيق و مقدار عنوان شده آن در آيين­نامه، ضريب اصلاح مدل عددي معرفي گرديد. به كمك اين پارامتر، ضرايب رفتار بدست آمده براي قاب­هاي اوليه اصلاح و با مقدار متناظر آيين نامه­اي آن مقايسه شدند.

تاكنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.