در اين مقاله اذعانميشود از آنجايي كه قرآن ارتباط سالم و صميمي زوجين را در چارچوب خانواده از ضروريات نيل به كمال فردي و اجتماعيميبيند، لذا شناخت عوامل مثبت و منفي مؤثر در روابط همسران بر مبناي قرآن و سنت از پژوهشهاي مهم و بنيادي است. با اين فرض كه بخشي از داستانهاي قرآني كه حاكي از ارتباطات همسران اسوه قرآني با يكديگر است و نيز آيات بيانگر اوصاف همسران بهشتي، به منظور الگوسازي و ارائه راهكارهاي عملي است، نويسندگان ابتدا به بررسي اصول و معيارهاي حاكم بر زندگي مشترك مطلوب اسلام پرداختهاند و سپس با تحليل جلوههاي رفتاري همسران اسوه قرآني و اوصاف همسران بهشتي و كيفيت گفتار و كردار آنان در پرتو آن معيارها، الگوهايي راهبردي در ايجاد روابط صميمي از قرآن استخراج نمودند.
مقاله اي ديگري نيز با عنوان بررسي اصل «معاشرت به معروف بين همسران» از منظر قرآن توسط ناصر قرباننيا و معصومه حافظي در فصلنامه علمي – ترويجي بانوان شيعه، تابستان 1388، سال ششم، شماره 20 به چاپ رسيد كه در اين نويسندگان فضاي روابط همسران از منظر قرآن كريم را مملو از بايستهها و شايستههاي ناب اخلاقي دانسته و تأكيد كردند كه اين اخلاقيات پيوند مؤدتآميز و عاشقانه همسران را محكم و استوار مينمايد. در ادامه نيز اذعان شده است ثمره شناخت اصول اخلاقي حاكم بر روابط همسران از منظر متعالي قرآن كريم، ارمغاني نوين و تمدني ناب است. از جمله آن اصول، اصل معاشرت به معروف است. مطابق فرهنگ غني قرآني، هر يك از همسران بايد با يكديگر به معروف رفتار نمايند. از آن رو كه دايره معنايي «معروف» محدود و ثابت نيست، بلكه در هر زمانهاي، افزون بر مطابقت با معيارهاي شرعي، همواره با تحول زمان و پيشرفت خردمندان متدين قابل تغيير است. لازم است مسائل مربوط به روابط همسران در هر زمانهاي، تحت حاكميت چنين اصلي، لباس زيباي اخلاق را بر تن كنند. اين باور منطقي آن است كه انديشمندان و صاحبنظران اسلامي در تعيين روابط و وظايف همسران به راهنما و بنيادين بودن اصل معاشرت به معروف ميان همسران اهتمام داشته باشند.
1-7- روش تحقيق
پژوهش، با استفاده از منابع كتابخانهاي و اينترنتي، به وسيله فيشبرداري انجام خواهد شد. پس از تدوين پلان كلي تحقيق، جمعآوري دادهها و فيشبرداري آغاز ميشود، سپس با فصلبندي و مشخص نمودن عناوين بخش ها، دادهها جايگذاري خواهند شد. در مرحله آخر با استفاده از نظرات اساتيد به تحليل و نتيجهگيري اقدام خواهد شد.
1-7-1 روش ها و ابزارهاي جمعآوري اطلاعات
ابزار جمعآوري اطلاعات محقق در روش كتابخانهاي، همه اسناد چاپي همانند كتاب، دايرهالمعارفها، فرهنگنامهها، مجلات، روزنامهها، هفتهنامهها، ماهنامهها، لغتنامهها، سالنامهها، مصاحبههاي چاپ شده، پژوهشنامهها، كتابهاي همايشهاي علمي، متون چاپي نمايه شده در بانكهاي اطلاعاتي و اينترنت و اينترانت و هر منبعي كه به صورت چاپي قابل شناسايي باشد؛ است.
اطلاعات اين پژوهش بااستفاده از منابع كتابخانه اي، كتابها، مجلات و مقالههاي منتشر شده گردآوري شده است.
1-7-2- روش تجزيه و تحليل اطلاعات
پس از جمعآوري اطلاعات و فيشبرداري از آنها، با استفاده از نظرات اساتيد گرامي و دكترين حقوقي اطلاعات را تحليل نموده و به نتيجهگيري و تأييد يا رد فرضيات اقدام خواهيم نمود.
1-7-3- سازماندهي تحقيق
اين پژوهش شامل چهار فصلميباشد:
فصل اول با عنوان «كليات پژوهش» به ارائه بيان مسأله، ضرورت انجام تحقيق، سوالات اصلي و فرعي، فرضيات تحقيق و روش تحقيق اختصاص دارد.
فصل دوم با عنوان «صميمت زوجين و شيوههاي ابراز آن» به بررسي مصاديق صميميت زوجين اختصاص دارد.
فصل سوم با عنوان «حسن معاشرت از ديدگاه قرآن، فقه و حقوق» به بررسي قوانين فقهي و حقوقي پيرامون پژوهش حاضر ميپردازد.
نهايتا، در فصل چهارم با عنوان «نتيجه و پيشنهادات» به ارائه نتايج پيشنهادات حاصل از اين پژوهش ميپردازيم.
1-8- تعاريف عملياتي
صميميت: صميميت يك فرآيند تعاملي است و شامل ابعادي مرتبط به هم است. محور اين فرآيند شناخت، درك، پذيرش، همدلي با احساسات فرد ديگر، قدرداني و پذيرش ديدگاه اوست. صميميت، تنها يك تمايل يا آرزو نيست؛ بلكه يك نياز اساسي و واقعي بوده و مفهوم وسيعي دارد كه شامل خود افشايي، رابطهي جنسي، نزديكي هيجاني، بدني و عقلي است (بطلاني و همكاران، ۱۳۸۹).
زوجين: زن و شوهري كه به صورت رسمي و با رضايت آگاهانه به عنوان زوجين شناخته ميشوند و توسط مرگ يكي و يا طلاق از يكدگير جدا ميشوند (فاتحي و دهقاني، ۱۳۸۹).
دانلود از لينك زير :