سه شنبه ۰۹ اردیبهشت ۰۴

دانلود مقالات پايان نامه

پايان نامه رهبري استراتژيك،توسط منابع انساني ومنابع مالي برپياده سازي برنامه هاي ...

۱۲۹ بازديد

2-8 ميزان استفاده از زغال سنگ در صنايع

  ذغالسنگ‌هاي حرارتي كه از آن بعنوان منبع توليد كننده حرارت و گرما استفاده مي‌شود، بيشتر از معادن بخش خصوصي كشور تأمين مي‌گردد. بر اساس اطلاعات حاصله در حدود 30% از توليد ذغال اين معادن (توليد ذغال معادل بخش خصوصي در سال 1391 در حدود 890 هزار تن بوده است) به ميزان حدود 75 هزار تن جهت سوزاندن و توليد حرارت در بخشهاي مختلف صنعتي مورد استفاده قرار مي‌گيرد.   در خصوص ذغالسنگ هاي حرارتي كه در صنايع فرو آلياژسازي (اكسيداسيون و احياء و الكترودهاي مصرفي در اين صنعت) مصرف مي‌شود، ‌لازم به ذكر است كه در اين صنعت علاوه بر استفاده از ذغالسنگ حرارتي از كك و ذغال چوب نيز استفاده مي‌گردد كه سهم ذغالسنگ حرارتي نسبت به كل ذغال مصرفي در حدود 45-40% مي‌باشد،‌كه اين ميزان بستگي به نوع تكنولوژي دارد.  ميزان مصرف ذغالسنگ حرارتي در صنايع فرو آلياژسازي كنوني كشور شامل فروسيليس ازنا، فروسيليس سمنان، فروكروم فارياب و فرو منگنز اصفهان در حدود 25-20 هزار تن در سال برآورد گرديده است.در چند سال اخير مقدار ناچيزي آنتراسيت بهم فشرده شده (در سال 1378، حدود 1500 تن) جهت پوشش در ديگهاي احياء شركت ايرانكو وارد گرديده است، لازم به توضيح است كه در تكنولوژيهاي جديد توليد آلومينيوم (از جمله در مجتمع آلومينيوم المهدي) از اين نوع پوشش در ديگهاي احياء كه نياز به آنتراسيت دارد، استفاده نمي‌شود.بر اساس ارقام فوق كل مصرف فعلي ذغالسنگ حرارتي كشور حدود 1000 هزار تن در سال برآورد مي‌گردد.يكي از مصارف عمده ذغالسنگ حرارتي در جهان استفاده از آن براي توليد الكتريسته مي‌باشد بطوريكه حدود 40 درصد انرژي الكتريكي جهان از اين طريقه تهيه مي‌شود.

از زغال سنگ به عنوان سوخت در نيروگاه‌هاي حرارتي مولد برق ، در توليد بخار توسط توربين‌هاي بخار در كارخانجات صنعتي ، راه‌آهن و در كشتي‌ها و صنايع فولاد و آلومينويم  نيز به صورت سوخت خانگي در برخي از كشورها استفاده مي‌شود. تقريبا 87% زغال سنگ جهان براي توليد گرما و ديگر انواع انرژي‌هاي مربوطه سوزانيده مي‌شود. بديهي است كه ضمن سوختن زغال سنگ فرآورده‌هاي جنبي مانند گازهاي سوختني ، زغال كك و قطران نيز بدست مي‌آيد. بايد توجه داشت كه در برخي از كشورهاي جهان ، قسمتي از گازهاي سوختي شهري از زغال سنگ تهيه مي‌شود.براي اين منظور ، زغال سنگ را با جرياني از بخار آب و اكسيژن در فشار 20 تا 30 اتمسفر مجاور مي‌كنند. در اين عمل قسمتي از زغال سنگ در مجاورت با بخار آب و اكسيژن به هيدروژن و منوكسيد كربن تبديل مي‌شود. بعد ، اين فرآورده‌هاي گازي را در مجاورت كاتاليزور آهن به هيدروكربن و يا بوسيله كاتاليزور روي و مس به متيل الكل تبديل مي‌كنند. علاوه بر مصارف سوختي ، از زغال سنگ در تهيه بسياري از مواد مفيد و مهم آلي و غيرآلي استفاده مي‌شود كه عمدتا از تقطير قطران حاصل از پيروليز زغال سنگ و يا مواد جامد باقي مانده از عمل پيروليز تهيه مي‌شود.

در كشور ما كاربرد زغال سنگ به ترتيب در صنايع گوناگون عبارند از :

  • صنايع فولاد و ذوب فلزات
  • صنايع آلومينيوم و سيمان
  • نيروگاههاي سيكل تركيبي
  • بخش كشاورزي و دارويي
  • ساختمان سازي

 

 

 

2-9 چشم انداز استفاده از زغال سنگ

2-9-1 سياست گذاري و قانون گذاري انرژي (زعال سنگ)

سياست انرژي زير بناي تدوين و اجراي مجموعه اي از اقدامات ناظر برفعاليت هاي بخش انرژي است. بنابراين مي توان گفت كه سياست انرژي شامل مجموعه اي از اقدامات است كه در برگيرنده قوانين كشور، معاهدات و دستورالعمل ها است. تدوين سياست انرژي يك كشور در برگيرنده اقداماتي، همچون موارد زير مي تواند باشد.

- برنامه ريزي توليد، انتقال و مصرف زغال سنگ

- قانون گذاري در مورد فعاليت هاي تجاري انرژي

- قانون گذاري در مواردي كه بر مصرف انرژي تأثيرگذار باشد مانند استانداردهاي راندمان  زغال سنگ و استانداردهاي آلودگي

- ايجاد نهاد در بخش دولتي انرژي

- مشاركت فعالانه، هماهنگي و دادن مشوق ها در بخش توليد  زغال سنگ و تحقيق و توسعه ساير انرژي ها

- اتخاذ سياست هاي مالي در بخش خدمات انرژي شامل ماليات، معافيت هاي مالياتي، يارانه و .....

- همكاري هاي بين المللي در بخش انرژي و ساير بخش ها

 

پايان نامه

- تأمين امنيت داخلي انرژي

علي رغم اقدامات فوق الذكر معمولآ در يك سياست انرژي در سطح كشور به دنبال پاسخ به سؤالاتي هستيم كه مهمترين عوامل تشكيل دهنده سياست گذاري انرژي مي باشند، سوالاتي از قبيل:

  • ميزان خودكفايي انرژي كشور چه ميزان است؟
  • آينده منابع انرژي چيست؟
  • مصرف آتي انرژي در بخش هاي مختلف چگونه است؟
  • استاندارد قابل قبول براي توزيع مناسب كدام است؟
  • اثرات خارجي زيست محيطي كدام است و آينده آن چيست؟
  • پيش بيني در مورد سوخت در بخش حمل و نقل چيست؟
  • تا چه ميزان كارايي تجهيزات و وسايل مصرف كننده انرژي مورد حمايت قرار خواهد گرفت ( مانند خودروهاي دوگانه سوز، لوازم خانگي)؟

مكانيزم مشخص مانند ماليات، مشوق ها و استانداردهاي ساخت براي اجراي سياست كلي كدام است[1]؟

 

[1]امير معيني، ص. 16-13

تاكنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.